4 beranak teguk racun! ibu Dan Anak menggelupur sambil menahan sakit sebelum ajal! Bila Disiasat Rupa Rupanya Ini Puncanya..

| April 12, 2018 | 0 Comments

Bersungguh tatap wajah ibu sebelum ajal “4 beranak teguk racun” Seorang ibu rumah tangga Evi Suliastin 26 berada dalam keadaan sekarat manakala 3 anaknya meninggal dunia di percayai akibat meneguk racun serangga di jombang jawa timur.

Tiga kanak-kanak malang berkenan dikenali sebagai Syahid Mohd Syaiful Alfaqih 6 tahun,Umi Ayu Qurani 4 tahun dan Umi Fuziah berusia 4 bulan.

Kesemua mangsa ditemukan kira-kira jam 21.00 semalam selepas salah seorang anak tetangga yang merasa curiga dengan keadaan rumah yang terlalu sunyi.

Menurut saksi Hadi Sholeh 15,dia telah disuruh oleh ibu beranak tiga berkenan untuk membeli nasi,selepas membeli nasi dia masuk kerumah jirannya itu semula dan mendapati rumah itu dalam keadaan sunyi.

Namun Sholeh mendengar suara batuk dari dapur rumah itu.Saksi kemudian mendatangi sumber suara dan menemukan 3 beradik itu sudah tidak sedarkan diri,Manakala ibu mereka menggelupur sambul menahan sakit.

Saksi kemudian meminta pertolongan orang awam,sebelum membawa kesemua mangsa kehospital.namun sayang 3 beradik itu sudah pun meninggal dunia sebelum mendapat rawatan,manakala ibu mereka masih bisa diselamatkan.

Bagaimanapun pihak polis sehingga pagi ini masih dalam usaha menyiasat punca kejadian.menurut satu sumber Evi Suliastin dilihat beberapa minggu terakhir dalam keadaan murung akibat masalah rumah tangga.

 

Sehari sebelum kejadian Evi sempat memuat naik gambar bersama 3 anaknya dilaman media sosial,dalam gambar itu , mangsa Umi Fuziah berusia 4 bulan bersungguh menatap wajah ibunya seolah olah bayi itu tau bahwa umurnya tidak akan panjang lagi.

ANAK ITU KUPU-KUPU SYURGA

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.


Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; “Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.” Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah, pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?”

Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”

Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”

Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”

Disediakan Oleh, Nurizzati Bt Mohd Alip, Unit Penerbitan Bahagian Dakwah.

SUMBER


Category: Berita, Global

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *